De gemeentelijke basisschool Bever behoort tot het officieel gesubsidieerd onderwijs.
De gemeentelijke basisschool van Bever staat open voor alle kinderen. Dit houdt in dat het pedagogisch project een democratische en pluralistische grondslag heeft: onze school eerbiedigt de filosofische, godsdienstige en ideologische opvattingen van alle ouders en leerlingen.
De school huldigt de fundamenteel democratische overtuiging dat verschillende opvattingen over mens en maatschappij in een gemeenschap naast elkaar moeten kunnen bestaan.
De school bereidt de leerlingen voor op intercultureel en multicultureel samenleven. Alle vooroordelen en iedere vorm van indoctrinatie worden afgewezen.
De school bereidt de jongere voor op een kritisch-creatieve deelname aan het maatschappelijk leven. De leerlingen leren in vrijheid verantwoordelijkheid te dragen en zich positief, kritisch en creatief op te stellen.
De school erkent en eerbiedigt de rechten en de vrijheden van de mens en van het kind.
De school staat open voor alle jongeren en wil optimale ontplooiingskansen geven aan elk individu, ongeacht geslacht, levensbeschouwing, sociale status, nationaliteit en financiële mogelijkheden.
Iedereen in de school moet het gevoel hebben van “er bij te horen”, van geborgenheid en veiligheid.
Betrokkenheid en welbevinden zijn zeer belangrijk.
Het onderwijs is gericht op medemenselijke solidariteit teneinde individuen en groepen maximale ontwikkelingskansen te geven.
Daar elk kind anders is, houden we rekening met verschillen in aanleg, tempo en belangstelling.
Ouders dragen, samen met de leerkrachten, de verantwoordelijkheid voor het onderwijs en voor de opvoeding van het kind.
Om eenzelfde doel te bereiken is een samenwerking tussen gezin, school en schoolbestuur noodzakelijk.
Samen werken, samen denken, samen praten is dus een taak voor zowel het leerkrachtenteam, de ouders, de ouderraad, de schoolraad en allen die bij de school betrokken zijn.
Wij streven de totale ontwikkeling van de persoon na die openstaat voor de wereld en de technische, economische, sociale, politieke, culturele en filosofische realiteit ervan.
Wij streven naar een doorlopende, totale vorming van 2,5 tot 12 jaar. Dit gebeurt in een school zonder drempels, d.w.z. in een basisschool waar een kind vlot kan instappen en geen storende verschillen ondervindt, noch tussen de opeenvolgende klassen en beperkt tussen kleuterschool en lagere school.
Ons pedagogisch project implementeert, realiseert, evalueert en actualiseert en streeft zowel naar de onderwijs- als naar de opvoedingstaak. De ontwikkelingsdoelen en de eindtermen staan hierbij centraal.
Ook nieuwe technologieën worden aangewend op gebied van informatisering.
In onze school geloven we in de kracht van groeien, met oog voor elk kind en zijn unieke mogelijkheden. We creëren een warme en stimulerende leeromgeving waarin elk kind kansen krijgt om te schitteren — op hun tempo, op hun manier.
Taal als venster op de wereld
We zetten sterk in op een vroege en spelenderwijze kennismaking met de Franse en Nederlandse taal. Reeds vanaf de peuterklas leggen we veel nadruk op het opbouwen van (schoolse) woordenschat in het Nederlands. Daarnaast ontdekken de kinderen dan ook met plezier Franse liedjes, verhalen en woorden. In de lagere school bouwen we dit uit tot een stevig talenbeleid, met focus op lezen, spreken, luisteren, begrijpen en schrijven. Door Nederlandstalige kinderen samen te laten werken met Franstalige kinderen maken we levensechte taalsituaties en zo maken we taal ook betekenisvol.
Krachtige differentiatie op maat van elk kind
We zien verschillen als kansen. Elk kind leert anders, en daar stemmen wij ons onderwijs op af. Binnen de klas werken we in niveaugroepen, met aandacht voor zorg én uitdaging. Aangepaste materialen en een rijk aanbod zorgen ervoor dat ieder kind krijgt wat het nodig heeft. Sterke leerlingen krijgen uitbreiding, zwakkere leerlingen ondersteuning. Ook binnen de kleuterschool gaan we op zoek naar een optimale afstemming tussen noden en aanbod, met veel oog voor visualisatie, tempo en spel.
Een gedragen en doordachte organisatie
We kiezen bewust voor structuur en samenwerking. Heldere planningen, duidelijke afspraken en goed afgestemde werkvormen zorgen voor rust en houvast in onze schoolwerking. Onze teamleden overleggen op regelmatige basis en werken in parallelklassen, waardoor expertise gedeeld wordt en acties opgevolgd. We zetten in op een sterke klaswerking met zichtbare klasafspraken.
Open communicatie als fundament
Een open dialoog met kinderen, ouders en collega’s is voor ons essentieel. We creëren een schoolklimaat waar iedereen zich gehoord en gezien voelt. Via ouderplatform, heen-en-weermapjes, gesprekken, infoavonden en een laagdrempelige aanspreekbaarheid zorgen we voor een transparante en warme communicatie. We streven naar eerlijkheid, openheid en vertrouwen — in elke richting.
Sterke en toekomstgerichte zorgwerking
Zorg is bij ons geen apart eiland, maar een gedeelde verantwoordelijkheid van het hele team. Met betrokkenheid, nabijheid en expertise bouwen we aan de totale ontwikkeling van elk kind. We hebben aandacht voor zowel cognitieve aspecten alsook voor welbevinden en betrokkenheid. Onze zorgleerkrachten volgen leerlingen op doorheen hun traject en bieden gerichte ondersteuning in de klas. Samen met klasleerkrachten en externe partners zoeken we naar de beste aanpak, met oog voor zowel kwetsbare leerlingen als kinderen met een sterke leervoorsprong.